İyi de ‘’iyi bal’’ hangisi?

Diyebiliriz ki ve hiç de yanlış olmaz, İyi balı seçmek, arının bal yapmasından daha zordur.
Pek çok hatta yüzlerce şey duymuşsunuzdur mutlaka;

“Buzdolabında yaklaşık bir ay bekleyen balın krem ya da tereyağı kıvamına gelmesinin balın hakiki olduğunu gösterir. Soğuk havada donma yapmaz ise bal sahtedir. Zeytinyağının donması gibi kavanozun alt kısımları donma yapar ise hakiki baldır. Sahte balın rengi biraz daha açıktır, normal balın kokusu yoktur.”

Tüm bu söylenenler güvenilir yöntemler değildir. Hatta hakiki bal olsa da kalitesi hakkında bilgi vermez.

Bu yüzden iyi bir balı yukarı da söylenen yöntemlerle anlamak gerçekten çok zordur hatta imkansıza yakındır. Haklısınız! Balın kalitesini, gerçekliğini ve değerini tadından, renginden anlamak mümkün olmadığı için kalite değerini belirlemek amacıyla laboratuvar ortamında analiz edilmesi gerekmektedir. Ve bu analiz kesinlikle kendi bünyenizdeki bir analiz ortamında olmayan bağımsız, Dünya standartlarında akredite yani tam donanımlı laboratuvarlarda yapılmalıdır. Aldığınız balın analiz belgelerini mutlaka sorgulayınız. Ve bal firmalarının kendi laboratuvar ortamlarında olmadığını tarafsız analiz edildiğine emin olduktan sonra tüketmenizi tavsiye ediyoruz.

Diyebiliriz ki ve hiç de yanlış olmaz, İyi balı seçmek, arının bal yapmasından daha zordur.
Kısa Notlar


*Polen analizi, balın, fermantasyonu, tağşişi, nişasta tanesi içerip içermediği ve mineral tozlar gibi kontaminasyonla bala bulaşan ve balda bulunmaması gereken mikroskobik partiküller hakkında önemli bilgiler vermektedir.

*Doğal bal, içerdiği yoğun Şeker ortamı ve antimikrobiyal etkisi nedeni ile doğal olarak da kendi sterilliğini koruyabilmekte ve bakteri, fungus ya da protozoonlar bal içerisindeki yoğun ozmotik basınç nedeniyle üretken durumda bulunamamaktadır.

*Bal doğal bileşiminde bulunmayan organik ve/veya inorganik maddelerden ari olmalıdır.

*Balın özgül ağırlığı içerisindeki su miktarı ve sıcaklığa bağlı olup 20 C’de ölçüldüğünde 1.41-1.45 gr/cm3 gelmektedir. Bu özelliğinden faydalanarak içerisindeki nem miktarı ölçülebilmektedir.


*Balın PH değeri ortalama 3.7-4.5 arasında değişmektedir. Balın asitliği mikroorganizmalara karşı kararlılığı arttırırken arılar bala formik asit ilave ederek balın olgunlaşmasını sağlamaktadır.

*Balda mineral madde miktarı %0.02-%1 arasında değişmektedir. Balda en fazla potasyum, kalsiyum, fosfor ve az miktarda sodyum, klor, kükürt, magnezyum, mangan, bakır, demir, çinko bulunmaktadır.

*Balda rutubet miktarı %20'den fazla olamaz.

*Balda asitlik miktarı 40 meq/kg.'dan fazla olamaz.

*Balda diastaz sayısı 8'den az olamaz. Ancak narenciye balı gibi yapısında doğal olarak düşük miktarda enzim içeren ve doğal olarak HMF miktarı 15 mg/kg.'dan fazla olmayan balda diastaz sayısı 3'den az olamaz.

Hakiksinde bir ''sır'' var!
Direk Arıcılardan hasat topluyoruz.
Bir baldan ne beklersiniz?
Bal mumu petekler doğal mıdır?
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı