Bal arıları tarafından doldurulan petek gözenekleri, son olarak yine bal arıları tarafından sırlanır.Yani üzeri bir koruma zarı ile kaplanır.
-İşte bu “sır” balı şifalı ve benzersiz kılmaktadır. Çünkü bu “sır” ın hemen altında, arıların salgıları vardır.Ki balın şifa olarak kabul edilmesindeki “sır” da budur. Arıların salgıladığı enzimler Petekli balı, -besin değeri açısından- diğer ballardan çok daha etkili kılan en önemli özelliktir.
Sağlıklı Arı, Sağlıklı Bal Söyleşi Videomuz Yayınlandı
Yani bütün süzme ballar da peteklerden sağılır. Bu sağım sırasında arıcı balın üstündeki sırrını aldıktan sonra santrifüj yönetimi ile süzme bal elde etmektedir.
Arılar ilk önce petek gözünü ince bir propolis tabakasıyla kaplar ve sterilize eder. Kraliçe arının tek besini olan yaşam iksiri arı sütü, protein kaynağı polen de peteklerde saklanır. Aynı petekleri bal ile doldurduktan sonra sırlayan arılar için petekler mucizevi bir depodur.
Bundan dolayı petekli balın içerisinde kapsül şeklinde gördüğümüz şeyler aslında polenlerdir.
Bizim için Türk Gıda Kodeksinin belirlediği kriterlerden de daha yüksek bir kriter çıtasını oluşturduk. Biz buna “Canpetek Kriterleri” diyoruz. Biz tüm bu kriterlerimizin analizlerini bağımsız ve objektif laboratuvarlara yaptırıyoruz. Ve sonuçları sizlerle düzenli olarak paylaşıyoruz.
Analizlerinin yapılmış olması.
Antibiyotik bulunmamalıdır.
Parafin bulunmamalıdır. *Parafin petrol ürünüdür. Arının doğal mumu kullanılmalıdır.
Pestisit bulunmamalıdır. *Tarım zirai ilaç kalıntıları kovanlara ulaşmamalıdır.
Karbon – Ağır Metal bulunmamalıdır. *Egzoz gazı ve asfalt ziftinden kovanlar uzak olmalıdır.
Bal toptancılarından değil, kendi kovanlarımızdan hasat topluyoruz. Petekli Ballarımızı: Erzincan, Erzurum, Muş, Bitlis ve Bingöl’ün tüm ilçelerindeki doğal floranın içinden, Bal arılarının çiçeklerden, ağaçlardan ve bitkilerden topladığı polenlerden sofranıza ulaştırıyoruz.
Bize enerji, bağışıklık sistemimize güç, vücudumuza direnç… Antiseptik ve anti bakteriyel özelliklere sahip olan balın faydaları oldukça fazladır. Enfeksiyonlarla savaşır ve mide sorunlarını tedavi eder. Balın en önemli özelliği içerdiği vitaminler ve minarelerdir. Balın içeriğinde C vitamini, B1, B2, B3, B5, B6 vitaminleri, kalsiyum, fosfat, sodyum, demir, magnezyum, potasyum, klorür bulunur.
Balın kalitesini, gerçekliğini ve değerini tadından, renginden anlamak mümkün olmadığı için kalite değerini belirlemek amacıyla laboratuvar ortamında analiz edilmesi gerekmektedir. İyi balı seçmek, arının bal yapmasından daha zordur. Ama unutmayın; iyi balı Arılar anlayabilir elbette. Hatta insanlar bile! Keşfedin ki “Balınız şeker olmasın!”
Santrifüj sistemi ile süzülen peteklerden kalan bal mumları özel bir işlemden geçirerek kâğıt kalınlığında bir bal mumu tabakasına dönüştürülür. Arıcılar bu ince bal mumu tabakasını bal çıtasına takar. Mayıs ayından başlayarak temmuz ayına kadar arı bu tabakayı altıgen şekilde kabartır. Sonra balını doldurur ve sırlama yapar. Yani bal mumunun tamamı yapaydır algısı aslında yanlıştır. Bütün süreç doğal yöntemler ve arının kendi çalışmasıyla tamamlanır. Ayrıca, parafin analizi ile bal mumunun içerisinde dışardan katkı olup olmadığını tespit edilir. *Lütfen analiz raporlarına dikkat ediniz!
Bilgi için sertifikalarımıza bakın. En az bir kez deneyin. Ve şaşmaz öngörünüz canınıza can katsın!
Internet Explorer tarayıcısının 9.0 ve daha eski sürümlerini desteklememekteyiz. Web sitemizi doğru görüntüleyebilmek için tarayıcınızı güncelleyebilirsiniz, güncelleyemiyorsanız başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsiniz.